Τύποι Web Hosting

1) Shared Web Hosting – σημαίνει πως ο server που φιλοξενεί την σελίδα σας ειναι μοιρασμένος σε 1 ή περισσότερα websites που φιλοξενούνται και καταναλώνουν τους φυσικούς πόρους του server.

Συνήθως οι εταιρίες που προσφέρουν shared web hosting πακέτα αναλαμβάνουν να καλύψουν ότι πρόβλημα μπορεί να προκύψει κατα την διάρκεια της φιλοξενίας. Ο πελάτης απο την μερια του δεν είναι αναγκαίο να εχει γνώσεις διαχείρισης ενός web server. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της λύσης είναι η τιμή ( πολύ χαμηλή ) και το μειονέκτημα είναι πως αν στον συγκεκριμένο web server βρίσκονται πολλά web site που καταναλώνουν πολλούς πόρους με αποτέλεσμα οι ιστοσελίδες που φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο server να φορτώνουν τις σελίδες και τις εφαρμογές τους αργά εάν η κίνηση είναι αυξημένη.

2) Reseller Web Hosting ( Πακέτα για μεταπωλητές ) – Ο server είναι και πάλι shared αλλά η εταιρία που διαχειρίζεται τον server προσφέρει την δυνατότητα στον πελάτη της να βάλει ενα ορισμένο αριθμό σελίδων κάτω απο το δικό του λογαριασμό-πελάτη.

Τα μειονεκτήματα αυτής της υπηρεσίας είναι τα ίδια με τα μειονεκτήματα ενος shared hosting account ενώ στα πλεονεκτήματα πρέπει να προσθέσουμε το γεγονός πως σε μια χαμήλη τιμή μπορούμε να φιλοξενήσουμε περισσότερες ιστοσελίδες και να επιλέξουμε μόνοι μας το τρόπο που θα μοιράσουμε τα resources του λογαριασμού μας.

3) Dedicated Servers – πρόκειται για ενοικίαση ενός ολόκληρου server στον οποίο θα έχει πρόσβαση μόνο ο πελάτης που ενοικιάζει τον server.

Οι Dedicated servers συνήθως προορίζονται για websites τα οποία καταναλώνουν πολλούς πόρους συστήματος (κίνηση δεδομένων, χώρος δίσκου, RAM / CPU ) και είναι δύσκολο να φιλοξενηθούν σε ένα απλό πακέτο shared web hosting.

 

4) Self Managed Dedicated servers ( ή Unmanaged Servers ) – Οπώς όλοι οι dedicated servers, έτσι και οι “αυτοδιαχειριζόμενοι” σας προσφέρουν πολλούς πόρους συστήματος για την σελίδα σας, τους οποίους μπορείτε να μοιράσετε ανάλογα τις αναγκές του κάθε website. Πρόσβαση στο server έχει μόνο ο Διαχειριστής.

Το μειονέκτημα ενός unmanaged server είναι πως ο κάτοχος του θα πρέπει να έχει εμπειρία και γνώσεις στη διαχείριση ενός web server ώστε να μπορέσει να λύσει όλα τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν. Το πλεονέκτημα ενός self managed server είναι οτι οι τιμές ενοικίασης είναι πολύ χαμηλές (αρχίζουν απο περίπου 150 Ευρώ το μήνα).

5) Virtual Private Servers ή VPS Κάθε Virtual Private Server (VPS) είναι ένα απομονωμένο τμήμα ενός φυσικού server και λειτουργεί σαν ένας ανεξάρτητος κι αυτοδύναμος dedicated server με τα δικά του resources (CPU, RAM, Disc Space) και control panels (Virtuozzo CP, Plesk Server Admin), δίνοντας στους μεταπωλητές και τους developpers που μας εμπιστεύονται, τον πλήρη έλεγχο της hosting επιχείρισής τους ή των εφαρμογών που τρέχουν. Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι ο κάτοχος δεν πρέπει να έχει προχωρημένες γνώσεις προγραμματισμού και διαχείρισης διακομιστών και ότι το κόστος είναι αρκετά χαμηλό και προτιμάται από έναν μικρό dedicated server